Seminar o prvoj pomoći u Tuzli

VijestiNema komentara

Uspješna saradnja Centra za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU) i Human Appeal International (HAI) nastavljena je i ove godine organizovanjem niza seminara za korisnike socijalne pomoći HAI. U subotu, 9. aprila 2016. godine u Tuzli su održana dva seminara jedan za jetime a drugi za majke jetima.

Seminar na temu Osnove prve pomoći, kojeg su prezentovali dr. Mirsad Šljivić i dr. Maida Sedić-Purdić organizovan je za jetime. Prisutna su bila djeca različitog uzrasta od nižih razreda osnovne škole do srednjoškolaca. Na seminaru su prezentovani osnovni principi pružanja prve pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći ili bilo kojem drugom mjestu.

Kroz praktične primjere su prikazani načini pristupa ozlijeđenoj osobi, procjena stanja, svijesti, pružanje prve pomoći osobi bez svijesti, kod krvarenja, mehaničnih, termičkih i drugih ozljeda, pravilno izvođenje reanimacije/oživljavanja, zaustavljanje krvarenja, imobilizacija, transport ozlijeđene osobe, te prva pomoć kod osoba sa srčanim ili moždanim udarom, hipoglikemijom, u požaru, utopljeniku i drugima. Kroz cijeli rad se provlačio osnovni princip pružanja prve pomoći, a to je: voditi brigu o ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u nesreći, te svojim postupcima prvenstveno ne naškoditi ozlijeđenom.

Prisutni su bili zainteresovani za predavanje, pratili su i učestvovali u diskusijama i praktičnim primjerima, te na taj način usvojili osnovno znanje i vještinu pružanja prve pomoći što je i bio cilj seminara.