Seminar „Učenje nije problem – već izazov“ u Bosanskom Petrovcu

VijestiNema komentara

Bosanski Petrovac je 25.03.2017. godine bio je mjesto okupljanja više od četrdeset učesnika seminara „Učenje nije problem već izazov“, čiji je organizator Ženski aktivizam Medžlisa islamske zajednice Bosanski Petrovac uz podršku Centra za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva.

Kako je u svom najavnom izlaganju rekla koordinatorica za ženski aktivizam MIZ Bosanski Petrovac Vanesa Hodžić-Hromadžić, ovo je prvi seminar ovakve vrste u ovom malom mirnom krajiškom gradu, ali se iskreno nadamo da neće biti i jedini seminar koji je organizovan. U prvom dijelu bilo je riječi o korištenju vremena na pravi način, potrebi permanentnog učenja, spremnosti na požrtvovanje na tom planu, te cjeloživtonom učenju o kojem se u novije vrijeme konstantno govori, a za što muslimani imaju utemljenje u svojoj vjeri, prije svega. Nakon pauze za podne namaz i okrepljenje, u drugom dijelu je upriličena radionica koja je obuhvatala tri grupe: omladina, obrazovanje i organizovani aktivizam. Svaka od ovih grupa konstatovala je određene probleme i nedostatke u svojoj oblasti, a koji su zastupljeni u Bosanskom Petrovcu, a prilikom prezentacije tih problema, zajedničkom diskusijom predloženi su načini prevazilaženja tih nedostataka i mogućnosti unapređenja života u ovom gradu.

Seminaru su prisustvole članice Ženskom aktivizma MIZ Bosanski Petrovac, imami, vjeroučitelji, jedan broj nastavnika i osoblja Osnovne škole „Ahmet Hromadžić“, a svakako treba pohvaliti prisustvo grupe djevojaka srednjoškolki, koje su izrazile svoje stavove u pogledu učenja i poučavanja, te pokazale brigu za dešavanja u svom gradu i spremnost da se radi na prevazilaženju problema sa kojima se ovaj grad suočava.

Seminar je okončan dodjelom certifikata učesnicima, te izraženom željom da se ovakve aktivnosti nastave i u narednom periodu. Pohvale i poziv da i u narednom periodu bude uz Medžlis upućenu su treneru Centra za lično i profesionalno usavršavanje i Fikretu Čančaru, treneru CLPU-a koji je pripremio i realizovao ovaj seminar.