Seminari u Behram-begovoj medresi u Tuzli

VijestiNema komentara

U periodu od 23.4. do 3.5.2018. godine u Behram-begovoj medresi su održana tri seminara (Kako razmišljati, Prenošenje pozitivnih vrijednosti drugima i Osnove liderstva) za učenike drugih razreda, a u okviru redovnih odgojnih aktivnosti i pripreme starijih učenika za sobne pazitelje i pomoć koju treba pružiti učenicima prvih razreda u narednoj školskoj godini.

Seminar je organizovan zahvaljujući saradnji Centra za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU) iz Sarajeva i Behram-begove medrese u Tuzli.

Učesnici seminara su slušali, razgovarali, učili i vježbali o razmišljanju kao polaznoj osnovi za riječi i djela, ali i na koji način taj proces promijeniti i izaći iz uobičajenog šablona razmišljanja… Zatim je u više sastanaka i druženja realizovana tema prenošenja pozitivnih vrijednosti i sve pojedinosti vezane za „pozitivno“ uopće, kao i za navike, običaje i tradiciju. Isto tako moglo se saznati, naučiti i primjeniti načini prenošenja kao i sve pojedinosti vezane za onoga ko prima informaciju i onaga ko vrijednost prenosi. Naravno, nije izostavljena ni postupnost u prenošenju pozitivnih vrijednosti, koja ima zadatak povezivanje usvojenih činjenica i vještina. Nakon toga se govorilo o osnovama liderstva (definicije, faze, osobine….). Na kraju ovog druženja učenici su kroz radionice i zajedničke prijedloge mogli pokazati svoje razumjevanje usvojenog znanja i vještina, a uradili su to odlično kreativnim prijedlozima za poboljšanje i obogaćivanje života pozitivnim vrijednostima učenika u internatu.

Seminar je vodio trener CLPU i odgajatelj u Medresi Bekir Šabić.